Moderne keuken

De moderne keuken is al jarenlang populair. Dat is logisch. Keukens zijn door de jaren heen steeds meer het middelpunt van een woning geworden. De nadruk ligt daarom niet alleen op functionaliteit, maar ook op schoonheid. En moderne keukens zijn mooie keukens. Merken als Arclinea, Eggersmann en Gaggenau zijn daar perfecte voorbeelden van. Kom ze bezichtigen in de prachtige showroom van Van Boven. Er is zoveel te zien. Van witte hoogglans keukens tot professionele roestvrijstalen topkeukens. Van strakke lijnen tot organische vormen. De moderne keuken valt op door zijn fijnzinnige afwerking, niet te veel details en een uniek design.


Kookeiland moderne keuken

De moderne keuken ontstond in de ‘Roaring Twenties’

De moderne keuken zoals we die nu kennen, ontstond eigenlijk in de jaren twintig van de vorige eeuw. Drie ontwikkelingen waren daarbij doorslaggevend. Op de eerste plaats de uitvinding van nieuwe materialen zoals roestvrijstaal, kunststof en laminaat. Dat maakte andere vormen mogelijk. Op de tweede plaats veranderde de mode en de cultuur, mede onder invloed van kunststromingen als Bauhaus en De Stijl. Architecten, kunstenaars en vormgevers met moderne ideeën gingen zich ook bezighouden met het ontwerpen van keukens. Ten derde: mensen werden rijker in de ‘Roaring Twenties’ als gevolg van de sterke economische groei na de Eerste Wereldoorlog. En die rijkdom wilden ze in hun woningen terugzien. Keukens werden meer en meer gestroomlijnd. Mensen wilden steeds vaker een strakke keuken, minimalistisch met rechte lijnen, open ruimtes en gladde oppervlaktes.

Moderne keuken met kookeiland
Rvs keukenkraan moderne keuken
Rvs mengkraan moderne keuken

Een zorgvuldig uitgedachte keukenindeling

In honderd jaar tijd is de moderne keuken verder geëvolueerd tot de prachtige modellen zoals we die vandaag de dag kennen. De genoemde kenmerken zijn gebleven. Moderne keukens blinken verder uit in de zorgvuldig uitgedachte keukenindeling, waardoor een efficiënte werkruimte ontstaat. Apparaten zijn zo opgesteld dat ze makkelijk bereikbaar zijn, maar niet in de weg staan. Opbergruimtes voor keukengerei zoals pannen en schalen, voor keukengereedschap en voorraden zijn overzichtelijk ingedeeld. Met één blik kan de gebruiker alles overzien.

Keuken van leer

Kenmerken van de moderne keuken

Een strakke keuken, moderne materialen, overzichtelijke indeling, uniek ontwerp. Het zijn allemaal kenmerken die horen bij een moderne keuken. Maar daarmee is het verhaal niet compleet. We moeten de heldere, moderne verlichting niet vergeten. Ook aanwezig op plekken waar je nooit bij stilstaat en waarvan je pas bij het gebruik denkt: ‘Ja, dat is handig en logisch.’ Een ander opvallend kenmerk zijn de vaak greeploze kastdeuren en lades die de moderne keuken zo’n gestroomlijnd uiterlijk geven. Nu we het toch over kasten hebben: die zijn er vaak in overvloed, bijvoorbeeld in de vorm van kastenwanden. Veel apparatuur in de moderne keuken is als het ware ook vermomd als kast, zodat het geheel er niet te ‘keukenachtig’ uitziet, maar zijn strakke look blijft houden.


Rvs aanrechtblad moderne keuken

De werkbladen zijn belangrijk

De werkbladen van een moderne keuken zijn belangrijk. Niet alleen moeten ze perfect zijn, omdat ze intensief worden gebruikt. Ze springen ook meteen in het oog, dus schoonheid is essentieel. Het is daarom niet vreemd dat veel moderne keukens een werkblad van roestvrijstaal hebben. Deze zijn mooi en hygiënisch, want makkelijk schoon te houden. In elke professionele topkeuken vind je roestvrijstalen werkbladen. We merken dat ook steeds meer particulieren kiezen voor deze glanzende en magnifieke afwerking.

Een ander veel gebruikt materiaal voor werkbladen in moderne keukens is marmer. Dat is niet verwonderlijk. Het is een fantastisch natuurproduct met een tijdloze uitstraling. Elk marmeren werkblad heeft een unieke tekening. Neem bijvoorbeeld het Carrara marmer met zijn fel witte kleur en grijze adering. Er is steeds meer vraag naar. Of neem de donkere marmersoorten Nero Assoluto of Emperador. Wat een schoonheid, wat een klasse!

De moderne keuken is een gastvrije ruimte

Lange tijd was het niet gebruikelijk dat gasten in de keuken kwamen. Soms hadden mensen bij wijze van spreken geen enkel idee hoe de keuken van vrienden eruitzag. Nu is dat haast niet meer voor te stellen. Zoals geschreven is in veel woningen de keuken het middelpunt. Het is de plek waar familie en vrienden gastvrij worden ontvangen. De plek om met een plezierig gezelschap lekker te eten en te drinken en lang na te tafelen. De plek om als gezin goede gesprekken te voeren. Een moderne keuken is daar uitermate geschikt voor. Ze ogen van zichzelf al schoon en opgeruimd. Als een woning genoeg ruimte heeft, is een groot keukeneiland bijzonder functioneel en mooi. Aan de ene kant kan de thuiskok bijvoorbeeld zijn of haar gerechten maken. En als het keukeneiland aan de andere kant beschikt over een tafelfunctie, kunnen gasten hier plaatsnemen. Bijvoorbeeld aan mooie barkrukken van roestvrijstaal of van een bijzondere houtsoort.


Het convivium keukeneiland van arclinea heeft een werkblad van emperador marmer
Voorbeeld van een moderne keuken
Voorbeeld van een moderne keuken met keukeneiland

Arclinea keukeneiland met Eggersman kasten en Miele-apparatuur

Een mooi voorbeeld van een moderne keuken zien we op deze foto’s. Het Convivium keukeneiland van Arclinea heeft een werkblad van Emperador marmer. De lades van het eiland en de opbergkap met afzuiging erboven zijn van PVD Bronze. Aan de achterkant staan hoge kasten van Eggersman, afgewerkt met fineer van kern essen. De achterwand bij de spoelbak is glas van Sicis Vetrite. Alle apparatuur is van Miele, zoals de Mastercool koelkast en diepvries, een hogedruk stoomoven, vacumeerlade, inbouw koffiemachine, warmhoudlade, een wijn klimaatkast in het eiland en een Quooker kraan van fushion round zwart. Ook de inductie kookplaat is van Miele. De keramische donkere vloertegels lopen door tot aan de houten vloer. Elk onderdeel in deze keuken ademt kwaliteit en het geheel is pure klasse!

Voorbeeld van een moderne keuken met een achterwand  van sicis vetrite
Miele mastercool koelkast en diepvries

Een moderne keuken die past bij je persoonlijkheid, ruimte en budget

Welke moderne keuken precies bij iemand past is helemaal afhankelijk van persoonlijkheid, de beschikbare ruimte en het budget. Het heeft te maken met opstellingen, indelingen, materialen en meer. Bij Van Boven hebben we de kennis en het vakmanschap in huis om perfecte adviezen te geven. Dankzij de royale opstellingen in onze showroom is meestal meteen zichtbaar welk effect een bepaalde keuze heeft. Ook daarom kopen mensen een moderne keuken bij de specialisten van Van Boven.